Kennismaking en situering.
Het is het vijfde boek van de verzameling van de twaalf kleine profeten. In een filmpje maakten we kennis met de onwillige profeet Jona die moeite heeft met zijn opdracht door God gegeven. Hij staat symbool voor het volk van Israël dat ook moeite heeft met haar roeping. Het is een kort boek met slechts vier hoofdstukken dat situeert in de achtste eeuw voor Christus. Een diep menselijk verhaal, vol contrast en overdrijving, van een gelovig zoeken naar God. Een spiegel van ons eigen leven.
Een barmhartige God.
In de hoofdstukken 1+2 lezen we dat Jona niet luistert naar de opdracht van God. De bewoners van de stad Nineve, de hoofdstad van Assyrië (nu Irak), zijn wreed en oorlogszuchtig. Daarom wil Jona de stad vernietigd zien en vlucht hij voor zijn taak om haar te redden. In de hoofdstukken 3+4 profeteert Jona dan toch de ondergang van Nineve. Maar God spaart de stad want Zijn liefde is zo groot dat mensen die straf verdienen, de kans en de tijd krijgen om hun leven te beteren. Als Jona hierover zijn teleurstelling toont, wijst God hem terecht. Toch laat God gedurende heel het boek de tegendraadse Jona nooit los.
Goed doordacht.
In de joodse liturgie wordt het boek Jona gelezen in de synagoge op de Grote Verzoendag of Jom Kipoer. Aan deze dag gaan 40 dagen van inkeer en boetedoening vooraf, te vergelijken met de veertigdagentijd bij de christenen. Jona’s verblijf van drie dagen en nachten in het binnenste van de vis - het bekendste onderdeel in het boek - is een vooruitwijzing naar de drie dagen die Jezus in het graf zou verblijven voor Zijn opstanding. Heel het boek staat vol met goed doordachte verwijzingen en vergelijkingen.
Nog twee te gaan.
Gabriëlle loodste ons door dit boek met kennis van zaken. Zij stuurde bij waar het nodig bleek. In de maanden maart en mei zijn nog twee kleine profeten te gaan. Twee kansen om ons verder te verdiepen in de Bijbel als bron van ons geloof.
Agnes De Mulder
