Aftermath vertelt het verhaal van Roman, een vader die zijn vrouw en kind verliest in een tragische vliegtuigcrash. Het verlies dwingt hem om zijn leven opnieuw vorm te geven, maar de keuzes die hij maakt, kunnen ingrijpende en onomkeerbare gevolgen hebben. Aan de andere kant staat Jake, een man die eveneens een vrouw en een kind heeft. Na een zware tegenslag op zijn werk verliest hij de controle over zijn leven, wat leidt tot een ingrijpende beslissing van zijn vrouw, die hij niet begrijpt. Op een bepaald moment kruisen de levens van Roman en Jake elkaar, wat hen beiden voor moeilijke keuzes stelt.
Tijdens de nabesprekingen in de groepjes was er een opmerkelijke eensgezindheid over de thema’s die in de film aan bod komen. Philippe Tas, de gespreksleider van één van de groepjes, vroeg eerst om één woord te noteren dat de film bij de groepsleden had opgeroepen. Kernwoorden als wraak, fatalisme, verdriet, sociale druk en heftigheid werden vaak genoemd. Deze termen beschrijven de emotionele impact die de film op de kijkers had. Er was eveneens overeenstemming over de thema's wraak, verzoening en vergeving. De belangrijkste conclusie uit de gesprekken was dat iedereen recht heeft op een tweede kans, al dient men daarbij altijd rekening te houden met het risico op herhaling. Degenen die lijden onder de gevolgen van beslissingen – zowel de directe betrokkenen als degenen die er indirect door geraakt worden – hebben zonder twijfel behoefte aan externe steun. Cruciaal hierbij is de rol van familie en vrienden, die van groot belang kunnen zijn in het verwerkingsproces.
Er werd ook opgemerkt dat degene die lijdt, uiteindelijk zelf de beslissing zal moeten nemen om hulp te aanvaarden. In het proces van lijden kunnen sociale druk en de druk van de media een negatieve rol spelen, die de situatie verder bemoeilijken. Daarom is elke vorm van steun van anderen – zelfs een simpele glimlach of een motiverend woord – van wezenlijk belang voor het herstel en het vinden van een weg vooruit. Opvallend is dat Roman vruchteloos op zoek gaat naar iemand die hem excuses aanbiedt voor de ramp die er gebeurd is. Jammer genoeg zoekt hij tegelijk te weinig hulp en kan hij de neiging om wraak te nemen niet onderdrukken, met een rampzalige reactie tot gevolg. Jakes’ zoon daarentegen slaagt erin om 10 jaar later, in een verrassend einde van de film, de cirkel van wraak op het nippertje te doorbreken.
Wat betreft de thema's van wraak en vergeving, werd er opgemerkt dat het bijzonder moeilijk is om onszelf in de situatie van een ander te plaatsen. Toch is het essentieel om keuzes te maken die we later niet zullen betreuren. Vaak heeft de andere partij ook haar eigen motieven voor bepaalde handelingen, en het kan waardevol zijn om naar deze redenen te luisteren. Het bieden van ruimte voor deze perspectieven kan helpen om de situatie op een meer objectieve manier te begrijpen. Dit is uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan…
Ten slotte werd er in de groepjes een belangrijke conclusie getrokken over het dragen van "de grote schuld". In de film is er één persoon die wordt belast met alle verantwoordelijkheid en de zware gevolgen van een gebeurtenis. Er werd gesuggereerd dat zo’n zware schuld niet bij één individu zou moeten liggen, maar gedragen zou moeten worden door het gehele team dat aan een situatie werkt. Door gezamenlijk naar een oplossing te zoeken, zou men niet alleen de last eerlijker verdelen, maar ook ruimte creëren voor gezamenlijke verbetering, in plaats van de druk op één persoon te leggen.
Mateusz Wilinski