Opkomen voor de ander
De derde zondag van de adventstijd noemt men ook weleens de ‘vreugdezondag’.
Een hoopvolle boodschap weerklinkt in het evangelie. De vrienden van Jezus worden uitgenodigd om vreugdevolle mensen te zijn....
Op deze derde zondag, ‘welzijnszorgzondag’, worden wij uitgenodigd om meer dan anders die vreugde te brengen aan de mensen die het moeilijk hebben.

De derde zondag van de adventstijd noemt men ook weleens de ‘vreugdezondag’.

Een hoopvolle boodschap weerklinkt in het evangelie. De vrienden van Jezus worden uitgenodigd om vreugdevolle mensen te zijn. Vreugde is meer dan er blij bijlopen of blij zijn met een geschenk of een aangenaam moment. Christenen zijn vervuld van vreugde omdat zij geloven dat God iets goeds met hen voorheeft. Dat er ondanks de moeilijke momenten die er zijn, een hoopvolle toekomst is. God daagt ons uit, Hij laat ons niet los om als vreugdevolle mensen door het leven te gaan en Zijn vreugde en vrede tastbaar te maken voor alle mensen.

Op deze derde zondag, ‘welzijnszorgzondag’, worden wij uitgenodigd om meer dan anders die vreugde te brengen aan de mensen die het moeilijk hebben. Het thema of aandachtspunt voor deze zondag is: Wonen is een recht en geen gunst. Het is onaanvaardbaar dat velen moeten verblijven in mensonwaardige situaties. Immers, een slechte woning maakt een mens ziek, en is bron van allerlei infecties, biedt aan kinderen niet de geschikte omstandigheden om te studeren en zich te ontwikkelen, belet de bewoners om andere mensen te ontvangen. Biedt geen gezelligheid en warmte in de winter … Goed wonen is van levensbelang en toch is dit voor veel mensen in armoede geen realiteit. De cijfers tonen ons dat er een grote ongelijkheid is op vlak van wonen en huisvesting. De één woont riant en de andere onbehoorlijk.

Er is inderdaad een groot tekort aan goede woningen die betaalbaar zijn voor mensen met een smalle beurs. De prijzen zijn te hoog en de huurgelden eveneens. Mensen in armoede kunnen dus nooit een eenvoudige goede woonst kopen of huren. Nochtans is een fatsoenlijke woning een recht voor iedereen zeggen de Universele Rechten van de Mens. Het zegt ons iets over de verantwoordelijkheid die wij samen hebben om er voor te zorgen dat iedereen over een goede en betaalbare woning beschikt.

Net als de volgelingen van Johannes de Doper moeten we ons de vraag stellen: ‘Wat moeten wij doen?’ Hoe kunnen wij een leven leiden zoals God dat van ons verwacht? Een leven waarin Gods Liefde gestalte krijgt, ‘mens’ wordt in ons?

En wellicht zou Johannes ook aan ons zeggen dat wij geen uitzonderlijke prestaties moeten leveren. Alleen dat wij samen eerlijk moeten nadenken over wat er te doen valt. … Niemand uitbuiten, delen met wie niets heeft en gelukkig zijn met uw deel van de aardse goederen. Met andere woorden: laten wij toe dat de woonsituatie van de armen nog slechter wordt of zetten wij ons samen in om hen een betere huisvesting te schenken? Jezus werd geboren in een stal, voor Hem was geen plaats in de herberg van de rijkdom. Ook vandaag beschikken talloos veel mensen over niets meer dan een stal, een krot om in te wonen.

De adventsactie Welzijnszorg wil deze projecten ondersteunen die bijdragen tot een betere huisvesting voor de armen en vreemdelingen in ons midden.

De uitnodiging van Johannes om ons te bekeren betekent handen en voeten geven aan de solidariteit met een blij gemoed. Zo zal er meer vreugde komen in deze wereld en zullen de armsten vreugdevol en hoopvol uitkijken naar een nieuwe toekomst? Doe je mee? Steun Welzijnszorg!

Pastoor Paul

 

Zoeken

Dekenaal nieuws