Vierde adventszondag - Gods droom
Met het aansteken van de vierde kaars op onze adventskrans weten wij dat Kerstmis nabij is. Wij vieren dan het komen van Gods Licht en Vrede onder de mensen en in deze wereld.

De Redder komt uit een klein volk. Je moet niet van hoge afkomst zijn om kostbaar te zijn in Gods ogen. Met eenvoudige mensen wil Hij een nieuwe wereld van hoop op aarde brengen. Hij vraagt alleen dat wij ons hart openen voor Zijn komst. In een klein en weerloos kind, uit een even klein en machteloos volk komt God tot ons en wil Hij nieuwe hoop brengen aan eenvoudige mensen. Hij brengt ons nieuwe hoop ook als het duister is in ons bestaan. Ja ook kleine mensen kunnen krachtige daden verrichten. In Maria doet God grote wonderen in deze wereld.

Ook met ons wil God het aanzien van deze wereld vernieuwen en aan mensen die het moeilijk hebben en zich aan de rand van onze samenleving bevinden, recht doen en toekomst geven. Met Gods komen in deze wereld hebben wij veel goeds te verwachten.

Vanuit onze verbondenheid met Jezus, kunnen wij Gods handen zijn die veel goeds doen, Zijn voeten zijn die naar mensen in nood gaan, Zijn ogen zijn die omzien naar zwakken en armen, Zijn hart zijn dat slaat voor de meest kwetsbaren in onze samenleving … Ja, kunnen wij Gods visioen van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde tot werkelijkheid maken.

De ontmoeting van Maria en Elisabeth staat model. Samen kijken ze hoopvol en vol vreugde uit naar de geboorte van Jezus, ‘God die redt’. Want zonder die hoop wordt het hopeloos in deze wereld en kwijnt de levensvreugde weg. Als kerstmensen zijn wij dan ook geroepen om kerstwensen tot werkelijkheid te maken.

Dat visioen van Liefde en Vrede vertrekt van God. Het is Zijn Wil, zo bidden wij in het ‘Onze Vader’, dat Zijn Rijk zou komen op aarde. Misschien twijfelen we soms, maar we mogen ons gedragen weten door Gods Liefde die met en doorheen ons wonderen doet en het aangezicht van ons samen-leven kan veranderen. “God heeft geen andere handen en voeten dan de onze!” Mogen wij ons samen goed en intens voorbereiden op Kerstmis. Hopelijk kunnen wij dit samen doen en vieren in onze kerk. Ook wij zijn zoals Maria geroepen om op weg te gaan om de vrede en de vreugde van Kerstmis uit te dragen.

Pastoor Paul

 

Zoeken

Dekenaal nieuws