Damiaan
Damiaanactie is zoals jullie weten een Belgische organisatie die zich inzet voor mensen met lepra, tuberculose en andere besmettelijke ziektes die vooral de kwetsbaarste bevolkingsgroepen treft. In het westen gaat het om vergeten ziektes. Maar niet voor Damiaanactie. Vandaag strijden zij in 14 landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië tegen deze infectieziektes. De geest van pater Damiaan blijft dan ook levendig doorgaan in de werking van Damiaanactie.

Lepra is hardnekkig: wij ook!

Lepra is een chronische infectieziekte. Elk jaar worden er 210 000 mensen opgespoord die door lepra getroffen zijn. Het is een ziekte die niet dodelijk, is maar wel levenslange verminking en sociale uitsluiting met zich meebrengt. Bij een vroege opsporing en behandeling, heb je bijna volledige kans om te genezen. De strijd tegen lepra is er echter een van lange adem. Daarom moet de strijd doorgezet worden en mag men nooit opgeven.

Tuberculose is dodelijk.

Tuberculose is dan weer de dodelijkste infectieziekte wereldwijd. Jaarlijks ontwikkelen 10 miljoen mensen tbc en sterven er 1,4 miljoen mensen aan deze ziekte. De ziekte tast vooral de longen aan maar kan ook toeslaan op andere organen. De genezingsgraad bij behandeling ligt op 85%. Tegenwoordig helpt Damiaanactie ook in Brussel daklozen met tbc. Of hoe een ‘verdwenen’ ziekte weer bij ons dichterbij komt.

Solidaire school.

Onze school, het Oscar Romerocollege in Dendermonde, vertrekt vanuit een specifiek christelijk opvoedingsproject. Naast de aandacht voor de intellectuele vorming hecht de school veel belang aan sociaal-menselijke vorming. Waarden zoals respect, verantwoordelijkheid, tolerantie, rechtvaardigheid, … dragen leerkrachten en leerlingen hoog in het vaandel. Ook solidariteit staat hoog op het lijstje. Die solidariteit op onze school vertaalt zich in projecten zowel voor mensen in eigen land als voor mensen aan de andere kant van de wereld.

Damiaan in actie.

In (godsdienst)lessen wordt er terecht veel aandacht besteed aan de inspirerende figuur van pater Damiaan én de hedendaagse werking van Damiaanactie. Maar het blijft niet bij woorden alleen. We willen onze leerlingen motiveren om daadwerkelijk iets te doen voor mensen die het minder goed hebben. Sinds vele jaren zet onze school zich dan ook in voor de Damiaanactie.

Positief beeld van de jeugd.

Soms hoor je over de jeugd spreken als een groep die eerder egoïstisch ingesteld is en zich weinig aantrekt van de anderen. Ze zouden eerder bezig met gamen, shoppen en geld. Dit beeld klopt echter niet voor de meerderheid van onze jongeren. Wie jongeren kan overtuigen met goede argumenten om zich in te zetten voor het goede doel krijgt wel degelijk respons. En ja, je hoort opmerkingen in de klas zoals: ‘daarvoor heb ik geen tijd’, ‘dat is niet voor mij, anderen zullen het wel doen’ of ‘wat win ik hierbij’. Met deze reacties herhalen zij vaak de opmerkingen die ze eerst van volwassenen gehoord hebben.

Maar het is opvallend: elk jaar opnieuw biedt er zich eind januari een grote groep leerlingen aan om als vrijwilliger de beroemde stiftjes van de Damiaanactie te verkopen in de grootwarenhuizen van Dendermonde, Lebbeke en Buggenhout. En wat meer is: de reacties van leerlingen na hun inzet is zeer positief. Zij krijgen echt wel het gevoel dat door enkele uren van hun vrije tijd op te offeren, zij een wereld van verschil kunnen maken voor anderen. Sommige leerlingen krijgen ook positieve commentaren over hun inzet van winkelende mensen én dat doet hen echt deugd. Het is een sterke stimulans om zich in het verdere leven solidair op te stellen.

Hoe kan ik helpen?

Wegens corona is het bij het schrijven van dit artikel nog niet duidelijk of het fysiek verkopen van stiftjes dit jaar kan doorgaan in de warenhuizen. Maar je kan sowieso Damiaanactie steunen. De stiftjes van Damiaanactie (€7) en de knuffelsleutelhangers (€7) hoeven we jullie niet meer voor te stellen. Maar wisten jullie dat je bij de Damiaanactie ook een paar leuke warme kousen (€10) kan kopen? Dit kan een tof cadeautje zijn. Wie interesse heeft voor een van deze zaken of graag meer info wil, mag gerust contact opnemen via mail laurensdeconinck@yahoo.com of telefonisch 0476654881. We zorgen dat de zaken op een coronaveilige manier tot bij jou geraken.

Lepra, tbc en corona zijn besmettelijke ziektes. Maar iemand helpen of solidair zijn, werkt ook aanstekelijk én is de beste remedie tegen het negativisme en de verzuring in de samenleving. Dank aan allen die Damiaanactie een warm hart toedragen!

Laurens De Coninck

Zoeken

Dekenaal nieuws