Compliment
-Heb je even? Ik wil je een complimentje geven!
-Voor jou dit complement omdat je bijzonder bent!

Op 1 maart is het complimentendag, de dag bij uitstek voor een extra schouderklopje.

Nu velen al een tijdlang van huis uit werken, is de nood aan persoonlijk contact alleen maar gegroeid. We versturen elke dag tientallen e-mails, maar op complimentendag mogen die net dat tikkeltje meer zijn! Een compliment geven is zo gebeurd, ook digitaal, dus waarom doen we het niet eens wat vaker? Denk hierbij verder dan je dichtste collega’s, ook de poetsdienst en de technici glunderen van trots als ze een mooi compliment ontvangen. Het is echter niet de bedoeling om te pas en te onpas met lofzangen te strooien. Dan riskeer je complimentitis op te doen!

Een compliment geven of krijgen doet deugd. Er komt dopamine vrij, een stof in de hersenen die ervoor zorgt dat we ons tevreden en beloond voelen. Iemand een goed gevoel bezorgen en een glimlach zien verschijnen laat ook de complimentengever niet onberoerd. Daarnaast kan een compliment ervoor zorgen dat je als vrienden, familie of collega’s dichter bij elkaar komt. De diepst menselijke emotionele behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden, aldus filosoof en psycholoog William James (1842-1910). Een goede geestelijke gezondheid is belangrijk, want het leven zit vol uitdagingen. Het geven en krijgen van een compliment helpt om je geestelijke gezondheid te bewaken en te versterken. Het werkt helend voor het zelfvertrouwen en kan de veerkracht vergroten.

Een compliment is gratis, het effect onbetaalbaar! Werknemers voelen zich gewaardeerd wanneer ze regelmatig een compliment krijgen. Ze zullen daardoor het bedrijf of de organisatie trouw blijven en dat positief uitdragen. In tegenstelling tot sommige commerciële dagen zoals Valentijnsdag is het op complimentendag niet de gewoonte om elkaar cadeautjes te geven. Het draait puur en alleen om oprechte aandacht en persoonlijke waardering voor elkaar. Dit zijn twee zaken die niet te koop zijn maar een mens wel heel diep kunnen raken. Complimenten zinderen nog lang na. Men kan die soms jarenlang onthouden. Reden genoeg om complimentjes uit te delen tijdens de complimentendag op 1 maart!

Agnes De Mulder

 

Zoeken

Dekenaal nieuws