kerk Vlassenbroek winter
De Wijzen hebben iets fascinerends: ze gaan op weg, geleid door een ster. Uiteindelijk komen ze uit bij een kind en schenken het hun hebben en houden. Overgroot is hun vreugde. Als mensen die ‘het gevonden hebben’ keren ze naar hun land terug. De kennis, de wijsheid, de waarheid, de zin waarnaar we als mens op zoek zijn, is in Jezus op volkomen wijze te vinden.

‘Zalig en gelukkig Nieuwjaar’

 

We staan aan het begin van een nieuw jaar.  “Zalig en gelukkig Nieuwjaar”, wensen we elkaar.  We denken daarbij aan een goede gezondheid, geen aftakelende ziekten, geen ongelukken, geen ruzies en onenigheden, vrede in plaats van oorlog, een lang en gelukkig leven om ervan te kunnen genieten.  En nog veel meer goeds.

 

Ik weet niet of er bij die wensen ook gedacht wordt aan de herders en de wijzen die naar Jezus op zoek gingen en hem vonden in de kribbe.  Het zal wel niet zeker.  Het zou nochtans niet gek zijn als we in onze nieuwjaarswens aan hen dachten.  Aan de herders en de wijzen.

 

De wijzen worden in het evangelie ‘magiërs’, sterrenkundigen, genoemd.  Ze zijn bemiddeld, want ze kunnen zich permitteren op reis te gaan. Ze weten wat er in de boeken staat: het zijn geleerde heren.  Herders staan bekend als arme, ongeletterde, nogal ruige mensen.  Eenvoudig en arm of bemiddeld en geleerd: twee werelden, nauwelijks te overbruggen tegenstellingen.  Zo is het gewoonlijk.  Hier niet.  Hier doen zij, magiër en herder, identiek hetzelfde: op een of andere manier te weten gekomen dat de Messias geboren is, laten ze hun gewone bezigheden staan en begeven zich op weg om hem te gaan zoeken.

 

Op zoek gaan

 

Het treft mij zowel bij deze eenvoudige als bij deze geleerde mensen dat ze op zoek gaan naar de Messias.  De herders luisteren naar de engelen die hen een teken geven en gaan op zoek, de wijzen zien een ster in het oosten en ze begeven zich op weg.  Hun tocht verloopt niet zonder omwegen, niet zonder struikelingen, maar ze gaan door tot ze de beloofde Verlosser gevonden hebben.

 

Bij het begin van dit jaar is dit mijn eerste wens: dat we blijven op zoek gaan naar Jezus, de Messias, de Verlosser.  Of je geleerd bent of niet, of je onbemiddeld bent of rijk:  laten we geredeneer en gepieker, twijfel en ongeïnteresseerdheid achterwege, verlaten we onze vanzelfsprekend geworden zoektocht naar brood en spelen en laten we naar Hem op zoek gaan.  Want ofschoon we ons al lang christenen weten, toch staat ons christen zijn altijd opnieuw aan het begin.  De volle rijkdom van Jezus hebben we nog niet ontdekt.  We weten nog op verre na niet ten volle wie hij voor ons is of wil zijn.  We hebben nog een lange tocht voor de boeg vooraleer we hem gevonden hebben. Luister naar de zang van de engelen, zie uit naar de ster uit het oosten en laat u door hen begeleiden.  Is dat niet mooi, zo’n wens?  Blijf op zoek gaan!

 

 

Geen pretentie

 

Het treft mij vervolgens dat die arme herders en die geleerde wijzen op zoek, absoluut geen pretentieuze mensen zijn.  Een arme kan pretentieus zijn door te weigeren verderop te geraken en zich te nestelen in zijn armoede.  Een geleerde kan pretentieus zijn als hij meent dat hij met zijn verstand heel het mysterie van het leven kan wegen en beoordelen.  Noch de herders, noch de wijzen hebben die arrogantie: ze geloven gewoon de boodschap van de engelen, ze volgen gewoon de weg die de ster hen aanwijst.  Nergens hoor je: Mij niets komen wijsmaken hé!

 

Dat is mijn tweede wens bij het begin van dit jaar: dat we de pretentie het allemaal al te weten laten varen, dat we naïef genoeg blijven om wonderen te kunnen zien.  Dan ontdek je wel een ster die je de weg wijst.  Dan hoor je wel een engelenkoor dat je naar de stal brengt.  Dan erger je je niet als je zoektocht uitmondt … in een stal.  

 

Oprechte bedoelingen

 

Ten derde valt mij bij de herders en de wijzen op: ze hebben oprechte bedoelingen als ze, geleid door de engelen of de ster, op tocht gaan.  Ze zeggen niet bij zichzelf: erop uit om te zien hoe we, arm als we zijn, rijker kunnen worden, of: hoe we, geleerd als we zijn, nog meer kennis en macht kunnen vergaren!  Integendeel: ze zijn werkelijk op niets anders uit dan op wat de engelen of de ster hen te bieden hebben.  Ze zijn helemaal niet ontgoocheld maar volkomen gelukkig als hun zoektocht eindigt in een stal!  Het is bijna niet te geloven: op het einde van hun tocht vinden ze een moeder met haar kind - een kind in een voederbak!  Ze staan ervoor in bewondering, vallen ervoor op hun knieën, geven het de rijkste geschenken of gaan ervan vertellen dat het de Messias is! - “We zijn gekomen om hem onze hulde te brengen”: een intentie, zuiver tot op de graat.

 

Overgrote vreugde

 

Het op zoek gaan, de pretentieloosheid en de oprechtheid van de herders en van de wijzen worden op dezelfde manier beloond: ze worden vervuld van overgrote vreugde als ze Jezus vinden.

 

Dat is mijn derde wens voor dit jaar: dat we op tocht gaan, niet om onszelf te realiseren, maar  om de anderen eer te bewijzen, om de Andere hulde te brengen, en, als resultaat daarvan, overgrote vreugde te vinden.  Onderweg komen wij kinderen en hét Kind tegen: enkel allergrootste eerbied en vreugde passen.  Enkel de allerbeste geschenken, heel de rijkdom van ons hart geven we weg aan de kinderen verweg en dichtbij, maar vooral aan het Kind in de kribbe dat ons de goedheid en menslievendheid van God openbaart. ”Aan hem behoort ons harte”, zingen we.  Mag zo onze hartewens vervuld worden: dat we overlopen van geluk en vreugde.

 

Een zalig en gelukkig nieuw jaar 2022!

 

Pastoor Roger Van den Berge

 

 

Nieuwjaarswensen

Zeker in tijden van corona is er zijn voor elkaar in respect en warme vriendschap van levensbelang. Vriendschap is een wonderlijk woord, misschien wel het mooiste op aarde. Vriendschap is een prachtig iets, een geschenk van onschatbare waarde!

De  verschillende parochieteams: de leden van de parochieploeg, de kerkraad en de VZW Parochiale Werken St.- Gertrudis Vlassenbroek willen graag, aansluitend bij de nieuwjaarswensen van de pastoor iedereen een goede gezondheid en warme vriendschap wensen in het nieuwe jaar 2022.

 

 

Zoeken

Dekenaal nieuws