Klein maar inspirerend
Na de startbijeenkomst in september ging op woensdag 30 oktober de tweede avond van het Bijbels leerhuis door in het Gildenhuis te Grembergen. We waren met zestien. Eén van de kleine profeten, Hosea, kwam aan bod: klein omwille van het beperkte aantal verzen, maar inspirerend met een boodschap van hoop en herstel. Nooit van de profeet Hosea gehoord? Ik ook niet. Tot vandaag.
Situering
Na het welkomwoord van Deken Jo en een passend lied voor deze avond volgde een PowerPoint waarin de profeet Hosea kort voorgesteld werd. Hosea leefde in de achtste eeuw voor Christus en was een tijdgenoot van Jesaja. Volgens het Eerste Boek der Koningen viel Israël na de regering van koning Salomo uiteen als straf voor diens afgoderij. In het Noordrijk kwam Jerobeam II aan de macht, onder wiens regering Hosea optrad. Als profeet legde Hosea de hypocrisie van Israël bloot: geen oprechte geloofsbeleving, maar verering van afgoden en ontrouw.
Van conflict naar herstel
Vervolgens las ieder in stilte de tekst in de syllabus, die opgesplitst was in vier delen. We kregen een inkijk in het gezin van Hosea. Centraal stond de opdracht van de profeet die huwde met een vrouw die ontrouw bleek te zijn. Het conflict leidde tot een aanklacht. Naarmate we verder lazen, veranderde de toon en volgde een ommekeer in deze liefdeskwestie die gelinkt werd aan de relatie van God met Zijn volk Israël. Zal Hosea zijn vrouw Gomer terugwinnen? Zal God Zijn volk Israël terugwinnen? In de laatste verzen klinkt een hoopvolle belofte.
Verwerking
Een eerste aanzet bestond erin om alle negatief én positief klinkende woorden aan te duiden in de tekst, alle personages te onderlijnen en de vier onderdelen te voorzien van een titel. Daar waren we even mee bezig.
Bij een tweede opdracht werden een aantal vragen besproken in groepjes van vier, waarvan de antwoorden genoteerd werden door een verslaggever in de groep. Wel boeiend en leerrijk om verschillende visies en meningen én overeenkomsten te horen. De rol van de vrouw in die tijd op die plaats bij dat volk kwam uitvoerig aan bod. Die was toen (en nu?) niet altijd zo rooskleurig!
In het panelgesprek tenslotte kwam naar voor dat, ondanks de steeds weerkerende ontrouw van het volk, God altijd trouw bleef. Zijn oneindige liefde kan een rode draad zijn in ons eigen leven, ook en vooral in moeilijke momenten.
Bezinning
Tijdens het laatste deel van deze avond zongen we hetzelfde lied als bij de start, om nadien alternerend Psalm 86 te bidden. Vervolgens werd gelezen uit de profeet Hosea (Hosea 1, 1-9), en na de vrije voorbeden volgde het slotgebed.
Deze leerrijke avond was een ideale gelegenheid om ons te verdiepen in de Bijbel als bron van ons geloof. Achteraf was er tijd om elkaar als leerhuisgroep verder te leren kennen tussen pot en pint (wat ook zinvol is). Met dank aan gastheer Luc!
Agnes De Mulder