Eerste vastenzondag - Wij DELEN wat ons is gegeven
Na onze gezamenlijke start van de vastentijd op Aswoensdag, willen wij vandaag de eerste stap zetten op weg naar Pasen, het Feest van het nieuwe leven. Vandaag gaan wij met Jezus midden in ‘de woestijn van het leven’ staan. Op de plek waar het geen leven is. Zoals Jezus moeten ook wij keuzes maken. De keuze: ‘Waarvoor leven wij?’ Alleen maar voor onszelf of om er samen met anderen een droom van een wereld van te maken, solidariteit noemen we dat.

Maar wat stellen wij vast: het verlangen naar bezit, macht en succes kennen geen grenzen. Daardoor groeit nog steeds een grote ongelijkheid onder mensen en is de kloof tussen arm en rijk steeds groter. Tijdens de corona hebben de rijksten ter wereld hun rijkdom verdubbeld. Op een tweetal jaren tijd, terwijl de wereld en zijn bevolking in crisis is! Dat is toch om revolutionair te worden.

De vastentijd en vooral de lezingen van deze zondag, nodigen ons uit ons te bezinnen. Dat is geen wereldvlucht, maar een staan midden in de woestijn van de hedendaagse samenleving; dus daar waar het voor vele mensen geen leven is.

Want ook vandaag kennen massa’s mensen geen menswaardig bestaan.

Vele boeren in Colombia verliezen hun gronden om van te leven. Rijken roven hun grondstoffen en gemeenschappen van mensen worden verdreven omwille van de goudwinning. Zij kunnen niet meer genieten van de vruchten van moeder Aarde en kennen een mensonwaardig bestaan. Met Broederlijk Delen probeert men deze boerengemeenschappen te ondersteunen tegen alle dreigementen en angsten.

In de eerste lezing wordt gesproken over een God die mensen wil bevrijden uit de slavernij en het onrecht (Egypte) en hun leiden wil naar een nieuw land, een land van melk en honing. Een wereld waar mensen de vruchten van de aarde met elkaar mogen delen. Daarom werden de eerste vruchten ook aan God, Jahweh, geofferd uit dankbaarheid. Hij heeft ons deze wereld geschonken. Dus, niets is van ons, Hij heeft ons alles gegeven en vraagt ons om alles met elkaar te delen … Met een bijzondere aandacht voor de armsten! Wij zijn een zwervend volk zegt de Schrift: ‘Mijn vader was een zwervende Arameeër’. Mensen op weg naar een land van hoop.

In het evangelie horen wij over de bekoringen van Jezus. Ook Hij stond, als iedere mens, voor grote uitdagingen. In de woestijn van zijn tijd, met zoveel corruptie, onrecht en machtsmisbruik moest ook Jezus keuzes maken. Nadenken over zijn zending in deze wereld. In gebed en bezinning luisteren naar de stem van God of kiezen voor macht, aanzien en rijkdom. Het is meteen een waarschuwing voor de valkuilen die ook ons bedreigen:

*   Leven wij voor geld en bezit en proberen wij overal munt uit te slaan of zijn wij bereid om te delen en samen te werken aan een wereld van solidariteit.

*   Leven wij voor macht en maken wij misbruik van onze verantwoordelijkheden, leven wij op de kap van de anderen en profiteren wij van de mensen om ons heen, of zijn wij bereid om mensen te dienen en zorgzaam met anderen om te gaan.

*   Leven wij voor eigen aanzien en succes, werken wij met onze ellebogen om zelf vooruit te komen en anderen te vernederen en te kleineren of zorgen wij er voor dat iedere mens wordt gewaardeerd en met waardigheid wordt bekleed.

De bekoringen van Jezus in de woestijn van zijn tijd, zijn nog altijd dezelfde als in onze tijd. De vraag is: Waarvoor leven wij?

Jezus heeft ons getoond te luisteren naar Gods stem en heeft ons met zijn leven getoond wat het betekent om geïnspireerd door Gods woord op weg te gaan met zijn droom: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde: Pasen met andere woorden.

Kiezen voor het leven! Ga je mee?

Pastoor Paul

Zoeken

Dekenaal nieuws